donderdag 21 mei 2009

Vienna (freeware)

Vandaag ga ik een lans breken voor een gewéldig OpenSource project voor de Mac Vienna genaamd. Ik gebruik Vienna dagelijks meermalen en het stelt mij in staat enorme hoeveelheden informatie te consumeren zonder tientallen tot enkele honderden websites af te lopen; vliegensvlug. Hoe kan dit?

Bij bijna elke website zie je tegenwoordig boven in de adresbalk dit tekentje staan of zoiets dergelijks. Door daarop met de muis te klikken kun je een zogenaamd abonnement nemen op deze website, een nieuwsdraad (newsfeed) genaamd en mocht je je het afvragen: nee, hier zitten geen kosten aan verbonden. Voorbeelden van abonnementen zijn nieuwssites, kooksites, cartoon van de dag enz. Het enige wat je nu nog nodig hebt, is een zogenaamde nieuwslezer en Vienna is zo'n lezer. Vanaf dat je een abonnement hebt genomen kun je door Vienna te starten, je digitale abonnementen lezen. Je hoeft dan niet meer alle websites af wat enorme tijdswinst oplevert en moeite scheelt (bladwijzer oproepen, je door reclame worstelen, enz).
Het lezen van berichten is gereduceerd tot het aantikken van de spatiebalk, net zo lang totdat het hele bericht is gelezen en het volgende bericht wordt getoond. Past het niet allemaal in het getoonde scherm, dan geef je simpelweg een Return en dan toont Vienna in een apart venster het uitgebreide bericht alsof je op de website bent. Door een tijdsinterval in te stellen, zorgt Vienna er voor dat je altijd van de laatste ontwikkelingen op de hoogte blijft. Vienna is in verscheidene talen leverbaar, waaronder het Nederlands. Met behulp van Slimme Mappen, kun je abonnemente filteren. Bv. toon alleen nieuws waarin het woord chihuahua voorkomt, of juist nieuws uit de regio filteren uit al het wereldnieuws.
Kortom: probeer het eens. Wie weet wil je nooit meer wat anders?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten