zaterdag 27 juni 2009

Little Snitch ($)

Bijna elke software die je installeert, gebruikt of zelfs maar aanraakt is een soort Paard van Troje. Je denkt heerlijk, leuk, crea-de-bea bezig te zijn op je PC, maar o o oh, wat gebeurt daar allemaal? De software vraagt, de eerste keer dat je het start, meestal nog of er op internet naar een nieuwere versie gezocht moet worden. Handig dat je daar zelf niet aan hoeft te denken. Maar is dat het enige wat onderwater gebeurd? Apple eigen iLife b.v. vraagt er niet eens om, maar belt gewoon naar huis om even te kijken om... ja wat eigenlijk? Bij het opstarten, hulp pagina's met QuickTime filmpjes te tonen. Maar wordt er ook niet geturfd of er illegale versies in omloop zijn?

MicroSoft had er eertijds geen moeite mee dat er illegale kopieën werden gebruikt voor het besturingssysteem Windows. Het zorgde er immers alleen maar voor dat de software zich als de beroemde olievlek over het water verspreidde. Sinds enkele jaren probeert men koortsachtig alsnog te incasseren middels technieken als GWA. Je denkt een veiligheidspatch binnen te halen, maar dan blijkt daarna dat Windows niet meer goed werkt. Slechts als Crippleware of NagWare. Maar wat heeft dat te maken met zoiets moois als Little Snitch van de Duitse firma ObDev?

Een Mac heeft standaard de beschikking over een inkomende firewall die ongewenste indringers buiten de deur houdt. Maar uit het stukje hierboven moge duidelijk zijn dat een uitgaande firewall ook wel zijn diensten kan bewijzen. Little Snitch laat jou daar op een Mac-vriendelijke manier mee omgaan. Zodra een programma verbinding wil opzetten naar het internet, komt er een scherm Little Snitch tussenbeide om te vragen wat te doen: éénmalig doorlaten/weigeren of voortaan altijd doorlaten/weigeren met nog wat fijn afstemmingen. En het is zo bont te maken als je zelf wilt, maar het hoeft niet.

Propageer ik illegaal gebruik van software omdat je je als een schim op internet kan bewegen? Hoewel aan dat laatste niets verkeerd is (men weet toch al zoveel van iedereen) ben ik van mening dat programma's niet zonder jouw medeweten méér mogen doen dan dat je van ze mag verwachten. Dus niet vijf of acht verbindingen opzetten naar allerlei reclame sites, je PC afzoeken naar cookies om persoonlijke pop-ups voor je kiezen te smijten. Of irritant zeggen dat er een (betaalde) upgrade is, die je helemaal niet wilt. Zoals bv. laatst bij mijn Wacom tekentablet het geval bleek. Little Snitch laat perfect alle software die ik gebruik door. Bijna altijd is er een open source of freeware alternatief beschikbaar. En ja, ook trek ik mijn credit card, speciaal voor software aankopen. Little Snitch is daar zo één van die mijn bewegingen net iets anoniemer maakt. Wat mij betreft een must!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten