zaterdag 13 juni 2009

Cooliris (freeware)

Ditmaal wil ik even Cooliris onder de aandacht brengen, voorheen PicLens genaamd. Het is een uitbreiding op je webbrowser, die je in staat stelt om daarna grafisch te surfen! Het bijzondere van deze platform onafhankelijke uitbreiding is dat het je normale, dagelijkse surf-gedrag niet in de weg zit; je krijgt er alleen extra mogelijkheden bij.

Na installatie wordt de browser balk bovenin uitgebreid met het Cooliris-icoon en zodra je daar op klikt verandert je scherm in een muur van beeldschermen (video wall) waarachter elk scherm een ander verhaal schuilgaat.

Zit je in de video wall, dan kun je rechtsboven zoeken zoals je wellicht gewend bent, maar worden de resultaten grafisch getoond. Heel snel kun je naar rechts (en weer naar links) scrollen langs tientallen beeldschermen. Denk je iets gevonden te hebben van je gading, dan klik je op het betreffende beeldscherm en zoom je als het ware in. Was het niet wat je wilde, toets dan Esc om een niveau terug te gaan. Je kan echter ook direct naar de webpagina gaan om de rest van het artikel te lezen (de meest rechtse knop onderaan het ingezoomde beeldscherm).

Je kunt als je in de video wall zit ook besluiten om gebruik te maken van een aantal voor gedefinieerde zoekopdrachten, zoals (Amerikaans) nieuws, Internationaal (Amerikaans) nieuws enz.

Cooliris werkt natuurlijk ook met gepersonaliseerde content. Daar heb ik nu nog geen ervaring mee, maar later meer hierover. Ook zit er reclame tussen maar die is dan weer rustig en niet schreeuwerig van aard; sommige zijn zelfs mooi zoals de reclame van Vaseline.

Of het een blijvertje is moet de tijd leren; vooralsnog een steeds vaker terugkerend "zalig snoepje".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten