zaterdag 1 mei 2010

MyBee, een prachtig initiatief!

Sinds gisteravond heb ik een zoektocht ondernomen om te zien of er een speciale browser bestaat voor kinderen. Er zijn immers genoeg redenen voor. Allereerst natuurlijk het internet zelf: alles is er te vinden, maar voor sommige zaken wil je liever het internet nog even buiten de deur houden. Denk hierbij aan sex, geweld, honger, armoe, reclame enz. En ik was erg blij een geweldig initiatief te vinden, MyBee genaamd.

Het Mac-platform bied je standaard als gebruiker ouderlijk toezicht. Ouderlijk toezicht voorziet o.a. er in, dat:

  1. Engelse-scheldwoorden worden gefilterd (daar heb je hier wat aan :-().
  2. bepaalde sites worden afgeschermd in Safari (zelf in te stellen, zucht). 
  3. afscherming dat niet met iedereen gemaild en/of gechat mag worden. Chat verloopt via iChat. Yep, MSN-nen kan er niet mee, maar wel Google Talk.
  4. er tijdslimieten gelden! Beperk het aantal uur achter de PC per dag, weekend en de momenten waarop er met de Mac gewerkt wordt.
MyBee past met name in bovenstaand lijstje als vervanging voor punt 1 en 2. Een wat simpele (Nederlands-talige) browser, waarbij je voor elk kind een MyBee-user aanmaakt (i.c.m. fast user switching ideaal). In MyBee geef je de geboortedatum op omdat op basis van de leeftijd, het kind andere inhoud te zien krijgt! Een 4-jarige heeft gewoon andere behoeftes (Teletubbies), dan iemand van 7 (Playmobiel) of 10 (Spelletjesplein). Fijn dat de browser daar automatisch in voorziet.

En hier komt nu ook de kracht van MyBee om de hoek kijken. Wil je als ouder toch toegang verschaffen, omdat jij vindt dat die ene site wel er mee door kan, dan kun je dat als ouder makkelijk toestaan; MyBee leert niet alleen lokaal daarvan; er wordt gevraagd om de centrale gebruikersgroep hiervan in kennis te stellen. Op zo'n manier leert de gemeenschap van elkaar! Toch kan je ook hiervan afwijken, omdat de mogelijkheid bestaat dat je als ouder gemiddeld bent of zwaarder in de leer of juist toleranter. Prachtig!

MyBee heeft een eigen portal die heel doordacht is opgezet en onderhouden wordt. En naast een geschikt vanaf is er ook een geschikt tot filter, om te voorkomen dat bv. nijntje bij een kind van 10 terecht komt.  Daarnaast zijn er slimmigheden als wel of niet mogen printen en downloaden en ook de handleiding is tot in de puntjes verzorgd! En natuurlijk is er ook een redactie die zinnige criteria hanteert.

Het filmpje op YouTube laat zien waarom ik hier zo enthousiast over ben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten