zaterdag 7 augustus 2010

Hoe los je het fileprobleem op?

Al weer enkele weken terug van een héérlijke vakantie, en de afgelopen twee weken voelen weldadig aan. Weldadig omdat ik nog twee weken "maandag's niet naar Utrecht" hoef, en dat je dus op zaterdag de krant kan uitpluizen met een fikse thermoskan zwarte koffie naast je! Zijn er lekkerdere momenten denkbaar? Ik dacht het niet! Genieten van de Hollandse komkommertijd in het nieuws:
  • Laura Dekker. Ze mag niet zeilen, wel zeilen, misschien zeilen, Oma Dekker schrijft een boek over haar kleindochter en praat bij Knevel en Van der Brink... en... weet je? Het kan me verder letterlijk geen ene fluit meer schelen...! Laura Dekker zeilt. Punt.
  • de kabinetsformatie. Ik heb er vertrouwen in dat we een rumoerige tijd tegemoet gaan, dus hou alsjeblieft op als er niets te melden is! Laat Opstelten voorlopig maar formeren... De brokken ruimen we later wel op.
Iets heel anders:
De Volkskrant heeft vanmorgen gelukkig weer zo'n nieuwsparel in het Economie katern (pag. 9) over UMC St. Radboud, voorheen de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar heeft men berekend dat de exploitatie van het parkeerterrein per auto 1200-1500 euro kost. Voor een fiets is dat 120 euro. Een verschil van 1080-1380 euro per werknemer. Door nu te investeren in betere fiets voorzieningen (betere stallingen, fietsenwinkel en reparatievoorzieningen e.d.) is het aantal mensen die naar het werk komen gestegen van 38% naar 43%. Dat komt in absolute aantallen neer op 500-600 mensen. De investeringskosten waren 650.000 euro.

Laten we nu eens heel negatief zijn en het laagste aantal vermenigvuldigen met het laagste verschil: 500*1080=540.000 euro. Dan zit je op een verlies van 110.000. Maar als je heel positief rekent: 600*1380=828.000 euro. Een winst van 178.000 euro! De werkelijkheid zit er ergens tussenin en dan speel je misschien kiet. Bovendien streeft men uiteindelijk naar 51% van de 9000(!) medewerkers op de fiets. De balans zal dan nog veel verder in het voordeel van de fiets uitslaan; of beter gezegd: het UMC bespaart op de infrastructuur uitgaven aan de ene kant. En de files rond Nijmegen waar het UMC een van de grootste werkgevers is, nemen af!

Daarbij blijft het feit dat tevens de gezondheid van de werknemer verbeterd en het ziekteverzuim daalt door een economisch genomen initiatief van de Ondernemingsraad. Daar word ik absoluut vrolijk van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten