zaterdag 12 september 2009

Booreiland

Lees net voor de verandering eens de Volkskrant en in de Economie bijlage staan twee artikelen die mij tot razernij drijven. De eerste gaat over Minister Bos die maandag in het tv-programma Nova in felle bewoordingen meldt dat we in Nederland verder kunnen gaan dan internationaal met het terugdringen van absurde bank bonusregelingen. Hij stelt een drietal aanpassingen voor:
  • de bankiers-eed
  • het bankiers-examen
  • het bonusplafond
Dat klinkt leuk, denk je dan, maar... als Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), al twee(!) dagen later precies die drie eisen inwilligt, dan voel je dat het ergens niet klopt. Inderdaad, want wat blijkt:
  • de zakenbankiers blijven buiten schot
  • ontsnappingsclausules om van het bonusplafond af te wijken (pas-toe-of-leg-uit)
  • opties en aandelen constructies vallen er blijkbaar buiten
  • welkomst en retentiebonussen vallen er ook buiten
Oh ja, de bankiers vinden alle ophef maar schromelijk overdreven. Die vreselijke witte boorden criminelen die vorig jaar nog met hangende pootjes bij diezelfde minister aanklopten voor een financiële injectie omdat ze ander failliet zouden kunnen gaan. Jaja... tuurlijk... Bonanerende Bankiers is een vlag die de lading volledig dekt (briljante woordspeling bedacht door Thomas van de Dunk).

Het tweede artikel maakte het geheel voor mij te bont voor de zaterdag:

Het boekingskantoor, The Entertainment Group (TEG), van Marco Borsato verkeert in financiële problemen; zie hier, hier en hier. Bij datzelfde bedrijf zitten namen als Ilse DeLange, Guus Meeuwis. Joop van den Ende is er lid van de Raad van Commissarissen.

Als ik dat lees denk ik: "Tjonge, aan faam en naam geen gebrek; blijkbaar alleen aan geld?Blijkbaar is een RvC dus toch een wassen neus?" Maar als ik doorlees, zie ik dat er mogelijk faillissementsfraude is gepleegd bij Lab Venture Capital, een dochteronderneming van TEG. Lab Venture Capital (het "Under Construction" is wel héél ziek) kocht kwakkelende bedrijfjes op net voordat ze op de fles gingen, maar bracht ze eerst nog even elders juridisch onder, naar een sterfhuisadres.

Wie hier aan schuld heeft mogen de advocaten en rechters betwisten, maar ook deze witte boorden criminelen mogen van mij met de Bonanerende Bankiers op hetzelfde boorplatform in de Noordzee worden opgesloten; zonder reddingsvest, boot, of wat dan ook. Slechts uitgerust met één hengel en een doosje lucifers.

Dan moeten ze om te overleven, als ze willen eten de hengel samen leren delen; ik geef toe, dat wordt een mega-uitdaging voor ze. Woorden die ze stuk voor stuk moeten opzoeken in Van Dale.

De lucifers kunnen ze aanwenden om de vis te koken; het benodigde gas daarvoor moeten ze zelf maar aanboren. Lukt dat ze niet, dan vreten ze maar sushi!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten